Grattis!

Låt mig först få säga stort grattis till det stundande bröllopet. Nu har ni en väldigt spännande tid framför er med att sätta ihop ert perfekta bröllop. Jag älskar mitt jobb som bröllopsfotograf och hoppas få äran att föreviga er kärlek till varandra.
Att välja och boka rätt bröllopsfotograf är ingen lätt sak. Att hitta fotograf med rätt bildstil och prisbild kan vara lite klurigt och kräva en del sökande. Jag har försökt göra sökandet så lätt för er som möjligt med all information om hur jag jobbar, hur flödesschemat ser ut, vilken bildstil ni kan förvänta er och vilka priser jag har.
Känner ni efter att ha läst igenom min sida att ni vill sitta ner och snacka igenom upplägget innan ni bokar så föreslår jag att vi ses på zoom eller ett mysigt café en dag.


BRÖLLOPSFOTOGRAF, VÄRLDENS ROLIGASTE JOBB.

Varför arbetar inte alla som bröllopsfotografer? Det är ju världens roligaste jobb. Alla jag möter är klädda i sina finaste högtidskläder, är superglada och solen skiner! Bättre dag på jobbet kan man ju inte ha. Om man är väl förberedd, har rutin och elva backuper gällande platser, tider och utrustning vill säga. Man får inte ha otur eller en dålig dag som bröllopsfotograf. När jag för drygt 15 år sedan fick tanken att bröllopsfotograf vore ett spännande yrke så kontaktade jag flera duktiga bröllopsfotografer runt om i Skåne. Jag öste dem med beröm och frågade om jag fick gå bredvid dom under en sommar för att lära mig yrket. Jag började med att bära väskor och köra bil tills jag tillslut fick förtroende att vara med och fotografera och leverera bilder till brudparen. En sommar blev två, och tredje sommaren kände jag mig redo att stå på egna ben och själv fotografera mina första bröllop.


HUR, NÄR, VAD OCH VARFÖR?


Alla bröllop är olika, och ert bröllop kommer garanterat skilja sig väsentligt ifrån era vänners bröllop.
Någon riktig mall finns inte riktigt, men här är i alla fall ett förslag på hur flödesschemat kan se ut.

PLANERINGSMÖTE & KONSULTATION

Jag träffar gärna er båda för ett enkelt soft möte på zoom så vi får lära känna varandra. Jag berättar om hur jag brukar jobba. Ni får chans att berätta om hur ni tänkt om ert bröllop. Vilka önskemål och förväntningar ni har på fotograferingen. Kanske kan jag även ge er en del tips om andra saker ni kan tänka på som rör bröllopsdagen? Vi gör en grov skiss på hur schemat skulle kunna se ut för att få bästa förutsättningarna till vackra bilder. Har jag övertygat er om att jag är helt rätt fotograf för er så går vi vidare till nästa steg.


BOKNING & KONTRAKT

Efter mötet sätter jag ihop ett kontrakt som sammanfattar vad vi kommit överens om. På så sätt kan vi alla känna oss trygga inför bröllopet. I kontraktet står allt om datum, tider, platser, priser, avbokning, villkor, leverans och en massa andra godsaker. I samband med offerten får ni en faktura med förskottsbetalningen som är halva totalbeloppet. När förskottsbetalningen är betald är också datumet garanterat ert.


FÖRE-BRÖLLOPET-FOTOGRAFERING ELLER PROVFOTOGRAFERING.

Det låter så konstigt på svenska. Engelskan är bättre med namnet: ”Pre Wedding Shoot”. Det är alltså en fotografering vi kan ha när ni vill innan bröllopet. Den här fotograferingen har många fördelar. Ni får känna på hur det känns att bli fotograferad av en professionell fotograf. Jag får lära känna hur jag ska jobba med er för att kunna ta världens bästa bilder på er bröllopsdag. Bilderna kan ni till exempel använda till era inbjudningar. Den här fotograferingen är helt frivillig.


UPPFÖLJNINGSMÖTE

Ja men det kan väl vara bra? Nu är det kanske 2 månader kvar tills ni ska gifta er. Så spännande! Hög tid för ett nytt möte så vi kan revidera schemat för dagen som vi började skissa på under vårt första möte. Det har kanske uppkommit fler önskemål, tillkommit fler gruppfoto, flytta porträttfotograferingen till efter vigsel. Vi dubbelkollar att vi har rätt adresser till frisör, sminkös, hotel, kyrka, mottagning och så vidare. Helt enkelt ett möte då vi kryssar av alla detaljer. Och precis som innan kan mötet tas via zoom eller telefon om vi bor långt ifrån varandra.


DAGS FÖR BRÖLLOP

Nu är det dags, spännande va? Ett par timmar innan vi ska träffas åker jag ut till platserna vi ska ha porträttfotograferingen på för att säkerställa att vi inte får några överraskningar på plats. Skulle det vackra fältet blivit ett festivalområde, skogen brunnit ner eller stranden ockuperats av en volleybollsturnering har jag god tid att hitta nya fina platser att fotografera på. Ja, nä, det här har än så länge aldrig hänt, men jag vill ändå dubbelkolla alla platser. Under fotografering, vigsel och mottagning klär jag mig snyggt och diskret, rör mig försiktigt och försöker att vara så osynlig som möjligt.


EN FÖRSTA BILDLEVERANS

Jag vet, ni vill se alla bilder nu direkt! Några dagar efter bröllopet, ungefär när ni klivit av planet till er bröllopsresa, kommer det ett email till er med ett litet smakprov av mina favoriter ifrån bröllopet. Se det som en liten aptitretare inför den fullständiga leveransen. Skulle ni önska någon speciell bild extra snabbt för tackkort så säg till så ordnar jag det.


SLUTGILTIG BILDLEVERANS

Nu har ni fått vänta länge nog. 1-2 månader efter bröllopet är alla era bilder färdiga. Det brukar gå snabbare än så. Ni kommer få ett nytt mail med en länk till ett underbart galleri där ni kan se alla era bilder, se bildspel, beställa framkallningar och en massa godsaker. Galleriet kan ni med en knapptryckning lätt dela vidare till släkt och vänner genom mail eller Facebook.


Q&A - VANLIGA FRÅGOR


Här har jag samlat dom vanligaste frågorna jag fått genom åren.

Har ni fortfarande frågor så är det fritt fram att maila eller ringa mig.

NÄR BEHÖVER VI BOKA?

Så snabbt som möjligt efter att ni bestämt er. En hel del av mina kunder som gifter sig under högsäsongen (jun-jul-aug) bokar redan ett år innan vigseln. Hör av er så snabbt som möjligt och se om ert datum är ledigt. Jag kan göra en preliminär bokning en vecka och höra av mig till er om någon annan är och nosar på ert datum.

VAD KOSTAR DET?

Vi håller det enkelt. Jag har tre paket. Heldag, halvdag och porträtt.
Börja med att kolla så jag är ledigt datumet ni tänkt gifta er, så hjälps vi åt att välja rätt paket där efter. Ni hittar prislistan här eller längst nere på sidan.


HUR MÅNGA BILDER FÅR VI?

Ni får alla bilder som blivit bra och tillför något vackert till berättelsen om er dag. Jag gallrar självklart bort bilder som är väldigt lika varandra, bilder där någon blinkar, gäspar eller ser allmänt knasig ut. Jag tar hiskligt många bilder under ett bröllop just för att kunna gallra ordentligt. Ett bröllop på en halvdag brukar resultera i 600-700 bilder och en heldag upp mot 900 bilder. Detta kan variera väldigt beroende på hur miljön ser ut och hur många platser vi fotograferar på. Helt klart är att ni kommer få underbara bilder med stor variation som på ett underbart vis speglar och berättar historien om ert bröllop.

NÄR FÅR VI BILDERNA?

Normalt levereras bilderna inom en månad vid lågsäsong men det brukar ta lite längre tid i slutet av högsäsongen. Märker jag att det börjar dra ut på tiden så försöker jag alltid få iordning några små aptitretare till er


VAD ÄR DET FÖR BILDER VI FÅR?

Bilderna levereras digitalt via ett underbart fint webgalleri som ni kan skicka vidare till släkt och vänner. Ni får även en kod ni använder för att ladda ner alla bilder i högsta upplösning eller en lite mindre som är lämplig att använda på Facebook. Det är även härifrån ni beställer framkallningar på riktigt fotopapper eller canvas. Galleriet finns tillgängligt i ett år men kan absolut förlängas om ni önskar. Det är dock viktigt att ni själva säkert förvarar bilderna digitalt på er dator eller usb. Det kommer vi prata er om på vårt möte.

HUR KLÄR DU DIG UNDER VIGSELN?

Jag klär mig snyggt och diskret i mörka kläder som tillåter att jag kan arbeta och röra mig fritt. Det brukar betyda mörka jeans, skjorta och tysta skor. Skulle dresscode vara kostym så tar jag självklart på mig det.


HUR ARBETAR DU?

Jag siktar alltid efter att få naturliga, glada, avslappnade och ärliga bilder. Det är oftast dom som blir bäst. När människor är avslappnade och har kul och inte tänker på att dom blir fotograferade. Det är den stämningen jag försöker skapa med mina brudpar. Självklart regisserar jag och kommer med idéer under porträttfotograferingen och gruppfoto.

FÅR VI DINA RÅFILER?

Råfiler, RAW, digitala negativ, NEF, Cr2, kärt barn har många namn. Dom filerna är inte färdiga bilder utan bara en direkt avläsning av kamerans sensor. Som ett negativ. Dom är lite gråa, lite oskarpa och faktiskt rätt så tråkiga att titta på. Men eftersom dom är direkta avläsningar från sensorn betyder det att det finns otroligt mycket information och detaljer i dom som underlättar för mig i efterarbetet. Mycket arbete läggs ner innan dom har fått den kvalitén, färgerna, djupet och känslan som ni ser i mina bilder. Så efter den långa förklaringen är det korta svaret nej. Ni får finare färdiga bilder.


VAD HÄNDER OM DIN KAMERA GÅR SÖNDER UNDER BRÖLLOPET?

Lugn, jag har två kameror på mig under hela dagen. Och även en tredje i väskan på ryggen. Skulle ett av dom fasta objektiven gå sönder så har jag zoom-objektiv som täcker dom brännvidderna. När bilderna laddas in i datorn på kontoret görs automatiskt en ny backup på en extra hårddisk.

JOBBAR DU UTANFÖR SKÅNE?

Ja absolut! Jag älskar att fotografera på nya vackra platser runt om i Sverige. Det är samma grundpriser som för bröllop i Skåne, det enda som tillkommer är resa och boende för mig och eventuell assistent.


KAN VI HA ETT MÖTE INNAN VI EVENTUELLT BOKAR DIG?

Ja självklart! Vi kan vi ses på ett café i närheten. Bor vi långt ifrån varandra så funkar zoom precis lika bra.

KAN VI HA ETT MÖTE TILL NÄR VI SEN HAR BOKAT DIG?

Ja självklart! När detaljerna börjat falla på plats är det väldigt bra om vi tar ett möte till och går igenom hela schemat för dagen så vi inte missar något. Skulle vi ha missat något så har vi god tid att rätta till det.


KAN VI SJÄLVA SKRIVA UT BILDERNA?

Ja visst kan ni göra det. Ni får bilderna levererade i högsta upplösning genom webgalleriet. Det kan vara smidigt om ni själva vill göra små tackkort och skicka ut till släkt och vänner. Skulle ni vilja ha en större framkallning med riktigt hög kvalité som håller i många år så rekommenderar jag att ni låter mig göra framkallningen. Priser för det hittar ni i ert webgalleri.

HUR ARBETAR DU UNDER VIGSELN?

Jag försöker vara tyst som en mus och diskret som en foto-ninja. Jag rör mig alltid långsamt, fotograferar mest under ingång, psalmer, framträdande, kyss och utgång för att störa så lite som möjligt. Jag går ALDRIG in och stör bakom prästen/vigselförrättaren. Ni får gärna meddela prästen/vigselförrättaren så tidigt som möjligt att ni bokat en professionell, diskret och rutinerad fotograf.


VAD GÖR VI OM DET REGNAR?

…då låter vi det regna. Det är väl inte hela världen? Det betyder väl till och med tur? Jag är med er som fotograf för att fånga er dag, är det strålande sol så är det strålande sol, regnar det så regnar det, vi får garanterat underbara bilder ändå! Man kan alltid söka skydd under stora träd, utskjutande tak, ta med vackra paraplyer. Vi ser självklart till att ha en backup plan för porträttfotograferingen inomhus om det regnar.

VAD HÄNDER OM DU BLIR SJUK?!?

Då gör jag exakt samma sak som ni skulle ha gjort. Jag kommer ändå! Säkert med en assistent eller två. Det skulle krävas något extremt oförutsett eller smittsamt om jag inte skulle kunna medverka på ert bröllop. Skulle det nu mot all förmodan hända så har jag flera otroligt duktiga kollegor som säkert kommer kunna hoppa in för mig. Men för att minimera risken så äter jag dagligen vitaminer och motionerar ett par gånger i veckan!


PRISLISTA & BOKNING


För att göra det så enkelt som möjligt så har ni här tre paket att välja ifrån.
Skulle ingen av dom riktigt precis passa er så säg till så sätter vi ihop ett eget paket just för er.

 • Heldag
 • 32 200 kr
 • 12 timmars fotografering
 • Oändligt många planeringsmöte över zoom
 • Provfotografering
 • Bilder i högsta upplösning
 • Bilder i webbformat
 • Webbgalleri och bildspel
 • Fria användningsrätter för bilderna för privat bruk
 • (Resa och boende tillkommer utanför Skåne)
 • Förfrågan
 • Halvdag
 • 21 700 kr
 • 6 timmars fotografering
 • Oändligt många planeringsmöte över zoom
 • Provfotografering
 • Bilder i högsta upplösning
 • Bilder i webbformat
 • Webbgalleri och bildspel
 • Fria användningsrätter för bilderna för privat bruk
 • (Resa och boende tillkommer utanför Skåne)
 • Förfrågan
 • Porträtt
 • 10 500
 • 1 timmes fotografering
 • Kan endast bokas helger under lågsäsong eller vilka vardagar som helst
 • Bilder i högsta upplösning
 • Bilder i webbformat
 • Webbgalleri och bildspel
 • Fria användningsrätter för bilderna för privat bruk
 • (Resa och boende tillkommer utanför Skåne)
 • Förfrågan
 • Extra timmar
 • 2 900
 • 1 timmes extra fotografering
 • Extra timmar kan läggas till fram till och med dagen innan vigseln

 • Förfrågan